Prikbord

Een interessante tool of website? Een mooi filmpje? Plaats op het prikbord alles waarvan u denkt dat het interessant, inspirerend of onmisbaar is voor anderen die werken binnen de wereld van sport, bewegen en gezondheid. De door u geplaatste prikborditems worden ook weergegeven op uw Profielpagina

Prik een item op het Prikbord

 • 31 oktober 2017

  Prestar stop.

  De afgelopen 10 jaren heeft Prestar producten en initiatieven ontwikkeld om leefstijlprofessionals en andere leefstijlspecialisten te helpen in hun bedrijfsvoering. Helaas moeten wij aankondigen dat per 1 januari 2018 Prestar stopt met haar activiteiten door persoonlijke omstandigheden van haar initiatiefnemers en de ontwikkelingen rond de leefstijlprofessional..
  Het zou goed kunnen gaan met de Leefstijlprofessional. In het regeerakkoord wordt “preventie” door leefstijlinterventies voor het eerst genoemd. Er zijn opnieuw gesprekken gaande om zelfs binnen enkele jaren vergoeding in de basisverzekering te realiseren. Maar…..
  Omdat de opgeleide leefstijlprofessionals (>2000 in de afgelopen jaren) als beroepsgroep geen vuist maken, zijn er al veel kansen verloren gegaan. Minimale beschikbaarheid van LP-ers voor betaald werk (bijvoorbeeld het Menzisproject “Leefstijl met Prestar” 2015) belemmert de kansen voor velen. Opleidingen hebben eieren voor hun geld gekozen en bieden de opleiding Sportkunde aan, waarin het kunnen uitvoeren van een gecombineerde leefstijlinterventie amper te onderscheiden valt. De NBLP is een krachteloze organisatie door te weinig leden. De beroepskwalificatie via SCAS komt nog steeds niet van de grond. Andere (mono)professionals hebben ondanks hun eenzijdige vakbekwaamheid, de markt overgenomen. Sportartsen, fysiotherapeuten, gewichtsconsulenten doen goede zaken. Jammer : een ideaal is niet gerealiseerd.
  Ik heb met veel plezier met jullie samengewerkt aan het "op de kaart zetten" van de Leefstijlprofessional vanaf 1999 toen we in Groningen begonnen met de opleiding Sport, Gezondheid en Management. Daarna hebben we de eerste Gecombineerde Leefstijl Interventie uitgevoerd (zie RIVM database) en de tot stand koming van de NBLP gestimuleerd. Met het project "Leefstijl met Prestar" samen met Menzis was het bijna gelukt om de Leefstijlprofessional definitief als DE deskundige op het gebied van Bewegen en Gedragsverandering tav Leefstijl op de kaart te zetten met betaald werk. Helaas waren er te weinig participanten. Dat is spijtig. Toch kijk ik met tevredenheid terug op een mooie periode van ontwikkeling en samenwerking op weg naar een nieuw beroep

  Bart Dikkeboer en Martijn Swaagman.
  info@prestar.nl

  Onze Prestar testen (Quick scan, Health check, Slaapapneutest), de bijbehorende methode (InterventiefDifferentiatie) en het interactieve platform “Presto” komen ter beschikking voor nieuwe frisse initiatiefnemers. De domeinnamen Leefstijlprofessional.nl, Leefstijladviseur.nl en Leefstijlspecialisten.nl kunnen het vertrekpunt worden van nieuw enthousiasme.

  U bent de eerste om te reageren.

Functie(s): Ontwikkelaar, managementlid, arts
Organisatie: PRESTAR | Veranderen in (leef)stijl
Werkgebieden: Sport, Bewegen, Gezondheid, Onderwijs, Opleidingen, Zorg